Афганистан се превърна в най-репресивната страна за жените в света, откакто

...
Афганистан се превърна в най-репресивната страна за жените в света, откакто
Коментари Харесай

ООН: Афганистан е най-репресивната страна за жените в света

Афганистан се трансформира в най-репресивната страна за дамите в света, откогато талибаните взеха властта, съобщи през днешния ден Организация на обединените нации, представена от Асошиейтед прес.

На дамите им бяха отнети основни права и новите ръководещи " са се фокусирали главно върху налагането на правила, които на процедура оставят множеството дами и девойки хванати в капан в домовете им ", се споделя в изказване на Мисията на Организация на обединените нации в Афганистан, оповестено на Международния ден на дамата.

Въпреки първичните си обещания за по-умерена политика що се отнася до правата на дамите талибаните постановиха строги ограничения, откогато взеха властта през август 2021 година Тогава ислямистите се върнаха на власт в Афганистан, възползвайки се от изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО след война, траяла две десетилетия. Талибаните забраниха образованието на момичетата след шести клас и достъпа на дамите до публични места като паркове и спортни зали. Жените също по този начин нямат право да работят в национални и интернационалните неправителствени организации, като по разпоредба би трябвало да носят облекла, които покриват тялото им.

" Под ръководството на талибаните Афганистан остава най-репресивната страна в света във връзка с правата на дамите ", сподели Роза Отунбаева, специфичен делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации и началник на задачата в Афганистан. " Смущаващо е да следим техните методични, целенасочени и систематични старания за изтласкване на афганистанските дами и девойки от публичната сфера ", добави тя.

Ограниченията и най-много възбраните за обучение и работа в неправителствени организации провокираха грубо наказание от интернационалната общественост. Въпреки това талибаните не демонстрират признаци на оттегляне и настояват, че възбраните са краткотрайни и са въведени, тъй като дамите не носят вярно забрадките си и не съблюдават разпоредбите за разделяне на половете, отбелязва АП.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР